2017 m. lapkričio 10 d., penktadienis

Spalvų ratas

Kartą apie spalvas jau rašiau. Tiksliau – dainavau... Net neįtardama, kaip viskas ims ir persipins. O istorija tokia – seniai norėjau padaryti vaikams spalvų ratą. Bet taip ir žinojau, kad vaikams, bedusiems prištu į konkretų spalvos atspalvį, tegalėsiu išlementi kažką panašaus į „aaa... ča tooookia tamsiai raudonai ruda... Na, šita irgi raudonai ruda, bet kiek tamsesnė... ir kiek oranžiškesnė...“ Ir nelabai tegalėsiu padėti jiems įsiminti daugiau nei kokias dvylika spalvų, pavadintų žaliai-mėlyna, violetiškai-purpuriška ar panašiai. 

Seniai varvinau seilę, žiūrėdama į galybę angliškų spalvų pavadinimų, vis ieškodama kokio nors lietuviško atitikmens. Ir vieną radau. Ačiū už jį Aistei iš Meškiuko bibliotekos, kuri tokį rusiškoje knygelėje rado, išvertė ir internete pasidalino – už jo tąsyk užkliuvau ir net nežinodama, iš kur jis, į savo dainelę įdėjau. Vėliau su pačia Aiste virtualiai susipažinau, ir tai mane vėl grąžino prie tos spalvų rato idėjos... Tad sėdau vieną vakarą ir pabandžiau sudėlioti į vietas tai, ką Aistė įvardijo, papildydama likusias spalvas savo supratimu. Tiesa, čia sutilpo tik baltos ir juodos link šviesėjantys ir tamsėjantys pustoniai, todėl už kadro liko dar nemažai ne tokių sodrių, pilkos link judančių spalvų, kaip pvz. kakavos, terakotos ar asfalto. Teko atskirai dar išskirti ir tarpinę šiltos geltonos dalį, nes joje taip pat labai daug mums pažįstamų pustonių gyvena... Tam kartui juos palieku šone, nes jei įterpsiu, grius mano geometrija, kuriai atstatyti reikėtų dar bent dviejų intarpų. Gal kada ateityje, mat šiai dienai mano fantazija jau išseko...

Gal kai kur norėsite ginčytis, tačiau spalvos toks jau dalykas – koją gali pakišti kompiuterio kalibruotė, jūsų pačių akys ar kitokia jūsų pievos dobilų spalva. O gal šaltibarščius, pvz., gaminate ne iš virtų, o marinuotų burokėlių... Tad per daug nerūstaukite radę ne taip įsivaizduojamą spalvą, o geriau parašykite man, jei sugalvosite, kaip tiksliau ją būtų galima įvardinti.
Skanaus! ;)


Kada nors ir plakatą padarysiu. Pasidalinsiu. ;)

P. S. tiesa, gi pamiršau, kad jums gal pravers dar kada ir šios atrastos lietuviškų spalvų pavadinimų atitikmenų lentelės. ;)

2 komentarai:

Meškiukas bibliotekoje rašė...

Puikus darbas! Ypač tiks gamtos vaikams. Jaučiu, mairūno ar pelyno spalvos įvardinti ir pati nesugebėčiau, bet labai gerai turėti spalvų pavadinimų kišenėje. Mano ratukas paprastesnis, šviesio ir sodrumo nepaisė.

agnė rašė...

Ačiū! ;)
Žinoma, kad šis spalvų ratas yra įtakotas tų spalvų, kurias mes su vaikais esame „atradę“ (tas pats pelynas ar mairūnas), todėl jos ir atsirado čia. Manau, kad kiekvienas galėtų sau spalvų įvairių čia daug įvardinti kitaip. :)

Rašyti komentarą