2023 m. liepos 17 d., pirmadienis

Kelionė su vaikais į Lenkiją. 10 diena. Nuo Kvidzyno per Žalgirio lauką iki Augustavo.

Prieš tai buvo:

Priešpaskutinė kelionės diena. Jau beveik kvepia namais. Vis tik iki jų dar apie 600 km. Daliname atstumą į dvi dalis ir keliaujame iki Augustavo. Pakeliui sustojame Žalgirio mūšio muziejuje, kuris, kaip žinia, lenkiškai – Grunwald. Dramatiški debesys tarsi byloja – atvažiavote laiku... Mat liepos 15-oji visai čia pat, beveik išvakarės... :) Ta proga šią visą savaitę vyksta įvairūs renginiai. Internete prisiskaičiau, kad į tuos renginius suplūsta daugybė žmonių, todėl kiek baiminuosi, kad vos atvažiavę suksimės atgal. Vis tik nuojauta, kad daugiausia žmonių čia bus savaitgalį, o ne šiandien, pasitvirtina – žmonių yra, bet ne masės.



Sukam į muziejų. Deja, dėl didesnio nei įprastai žmonių anplūdžio, nebegauname audiogidų, todėl tenka ekspoziciją apieti savo jėgomis. Į kiekvieną paaiškinimą ties kiekvienu eksponatu, net ir turint omenyje, kad visur yra užrašai lietuviškai, nebeturim noro gilintis – daugiau pasisemiame bendro įspūdžio, stabtelime ties vienomis ar kitomis detalėmis ir, praleidę čia apie valandą, judame toliau...

Neva Vytauto Didžiojo figūra...

Mūšyje dalyvavusių riterių apranga.


Pažįstami simboliai...

Mūšio lauko maketas.

Tarp ekspozicijos egzempliorių – ir Jano Duglošo kronika.

Apsižvalgome ir po mūšio lauką, kuriame jau ruošiamasi savaitgalį vyksiančiai mūšio inscenizacijai.

Judame toliau. Varžydamiesi su tuneliais ir...


... traukiniais...


Pakeliui prasukame dar pro ne vieną mažiau ar daugiau jaukų miestelį su savais architektūriniais akcentais.




Kai kas jau pavargęs ne tik nuo muziejų, bet ir nuo vaizdų pro langą...


Todėl pasiektas Augustavas nuteikia kaip niekada gerai – įsikuriame puikioje vietoje labai netoli Augustavo centro. Vakare dar tarsi būtų laiko išlįsti į miestą, bet nutariame palikti tai paskutiniam rytui. Tik mes su Darium apsukame ratą automobiliu, tarsi norėdami įsitikinti, kiek čia ko reikėtų rytoj pamatyti su vaikais... Grįžę ramiai visi pavakarieniaujame namuose ir užbaigiame vakarą pasilepindami vakaro filmu... :)



Rytoj laukia paskutinė kelionės diena... Nors ir kažko ypatingo nesitikime, vis tik patį Augustavą dar ketiname apžiūrėti, po jį pasivaikščioti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą