2021 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

15-16 savaitės. Sveiki atvykę į naujausiuosius prieškalėdinius amžius!

Žiema žiemužė... Ėmė ir kažkur pabėgo už kampo... O tokiu grožiu prieš išbėgdama palepino, kad su vaikais kartu bėgome ne kartą jo stebėti!






Na bet... Tikimės, kad baltoji viešnia neužilgo grįš ir vėl mus grožiu palepins.


  
Istorija / Projektas / Pasaulio pažinimas

Tam kartui gi mus lepina namų šiluma ir pagaliau užbaigtas mėnesio projektas, kurį pavadinome „Mano kelionė laiku“. Į pabaigą truputį jau išsikvėpėme, nes informacijos pasirodė per daug, todėl vaikai tiesiog suklijavo viską, ką turėjo, į savo vietas, pasirinko iš kiekvienos epochos po sau patinkantį paveikslėlį, kurį norėjo matyti ant viršelio, ir tokiu vat paprastuoju būdu užbaigėme savo didžiąją odisėją...






Nuorodų šį kartą daug nebus, nes, žinokite, nuoširdžiai pasakysiu – nieko gero tiesiog neradau... Pačiai galva susisuko, kol surinkau vaikams iš atskirų fragmentų ir nuotrupų šiokį tokį bendresnį naujųjų ir naujausiųjų laikų paveikslą...

Visgi dalinuosi keletu patrauklesnių nuorodų, kurios labiausiai pasitarnavo:

Visa kita, ką radau, buvo vienų ar kitų įvykių nuotrupos, atskiri filmukai apie vienus ar kitus faktus iš meno, muzikos, istorijos pasaulio. Tuo tarpu kažko bendresnio, panoraminio pasigedau... Žinoma, tai – kaip ir logiška, mat naujaisiais ir naujausiasiais laikais tų visokių įvykių iš tiesų būta kaip iš gausybės rago, ir nėra taip paprasta imti ir atrinkti tai, kas svarbiausia...

Informacijos iš tiesų buvo labai daug, tačiau mano uždavinys nebuvo ją sugrūsti vaikams į galvas. Daugiau tiesiog norėjosi parodyti tą bendrą kontekstą, iš kurio labai ryškiai pasimatė žmonių gyvenimo būdo ir jo intensyvumo kaita. O visa kita tebūnie „viena ausimi girdėta, viena akimi užmatyta“, kad ateityje, kai vėl apie ką nors iš viso šito išgirs, formuotųsi tos nervinės jungtys, ir visa informacija lipdytųsi apie bendrą pažinimo karkasą...

Kaip mums visiems kartu sekėsi apžvelgti pabaigtą projektą, galite pasižiūrėti šiame video:

O čia štai originaliosios viduramžių laiko linijos autorės karikatūristės Margreet de Heer atsiliepimas Facebook'e apie mūsų projektą. Smagu, kad autorei patiko mūsų lietuviškas indėlis į jos darbą :)



 
Dailė ir technologijos / Išvykos, susitikimai


Iš tiesų, tai ne vien istorijos projektas gyveno mūsų galvose pastarąsias dvi savaites. Vis tik Kalėdos artėja, ir nori nenori tenka joms kažkaip pasiruošti. Ta proga dviese su Magde sudalyvavome kūrybinėse TheLettersSchool.com dirbtuvėse, kuriose kartu su nuostabia mokytoja Ana ir jos aštuonmete dukra Polina gaminome kalėdinį vainiką, kurio centre ant drobės piešėme šventinį palinkėjimą. Veiksmas vyko ilgai, darbavomės daugiau nei 4 valandas, bet mums puikiai pavyko, manau! :)





Pirmą vainiką gaminome abi su Magde, o tos pačios dienos vakare Magdė panoro dar ir pati pagaminti savo variantą... Ir ji tai padarė! :) 




Kūryba mus užklupo ir kitą dieną, kuomet buvome pakviesti prisijungti prie mokyklos organizuojamos molio ir stiklo keramikos edukacijos. Čia mūsų uždavinys buvo nulipdyti kokį nors dubenėlį ir papuošti jį smulkiais stikliukais, kurie darbus išdegant išsilydys ir bus vietoje glazūros... Kol kas galutinio rezultato neturime, tačiau tikimės, kad kažkas mums vis tik gavosi... :) 


Visų tądien besidarbavusiųjų kūriniai...

Mokykla kvietė mus dar į porą edukacinių veiklų, tačiau vaikai jų, deja, atsisakė. Vienos jų – su cheminiais eksperimentais (argumentuodami tuo, kad jau yra buvę ne vienoj tokioj cheminių eksperimentų edukacijoj, ir jiems tai nebeįdomu), kitos – su žibintų mozaika. Pastariosios atsisakė dėl aktyvios savaitės, norėdami tiesiog pailsėti nuo visko. Man truputį buvo gaila, kad jie šios edukacijos atsisakė, na bet... Jų pasirinkimas...

Vietoj to vaikai liko namuose kepti imbierinių sausainių... Tai – veikla, kurios jie visuomet labai laukia. Tarsi tai būtų kokios durys į Kalėdas... :)


Šio užsiėmimo šį kartą laukė dar ir todėl, lad labai norėjo patys padaryti anąsyk Molėtuose išbandytą naują glaisto receptą iš citrinos ir cukraus pudros. Turiu pasakyti, kad su šiuo iššūkiu jie puikiai susitvarkė visiškai be mano įsikišimo...


Dar kažkur be nuotraukose užfiksuotų akimirkų prasibėgo tradicinis žvakių sukimas iš natūralių vaškuolių lakštų, o tada jau galima buvo sėsti prie atviručių gaminimo, sveikinimų rašymo ir dovanų draugams bei artimiesiems pakavimo... :) Čia vėlgi mudvi su Magde į procesą įsuko visokie kūrybiniai eksperimentai... Kalėdinio vainiko gamybai buvau nusipirkusi įvairių reikmenų, tarp kurių pasitaikė ir aukso bei sidabro folijos lapeliai. Internete nužiūrėjusi visokių įdėjų, panorau pabandyti folijavimo laminatoriaus pagalba procesą. Čia mus pasitiko klaidų-bandymų metodas, kol galiausiai išsiaiškinome, ką kaip daryti, o ko nedaryti ir kokios medžiagos vis tik tinka mūsų bandymams, o su kuriomis nesigaus... Tad jei jūs norėsite pabandyti pasidaryti ką nors panašaus, žinokite, kad aukso folijos lapeliai nėra tas pats, kas metalizavimo folija, su kuria, pasirodo, galima namų sąlygomis tokius štai stebuklus kurti...





 
Rašymas / Skaitymas

O kad šventinių stebuklų netemdytų nebaigti darbai, lekiam skubam su vaikais įveikti tai, ką norėjosi iki švenčių pabaigti. Abudu, vienas nuo kito neatsilikdami, įveikė pirmąsias lietuvių ir matematikos „Taip“ pratybų sąsiuvinių dalis. Visi tuo labai džiaugiamės, nes pernai ir užpernai šioje srityje sekėsi sunkiau...







Matematika

Matematiką, tiesa, spėjome paįvairinti paprastučiu, bet vaikams azartą keliančiu linksmu daugybos kortelių žaidimu, kurio esmė labai paprasta – imi daugybos korteles ir duodi traukti vaikams po vieną. Jei atsakymas teisingas, kortelės dedamos į vieną krūvelę, jei atsakymas neteisingas, – į kitą. Kuomet baigiasi visos kortelės, neteisingai atsakytų kortelių krūvelę imi ir su ja žaidi žaidimą iš naujo tol, kol nebelieka jokios krūvelės su neteisingais atsakymais.







  
Užsienio kalbos

Tuo tarpu su užsienio kalbomis padarėme šiokį tokį eksperimentą. Seniai žinojau apie duolingo.com kalbų mokymosi platformą. Deja, ji nepritaikyta lietuvių kalbai, tad, norėdamas ja naudotis, turi jau žinoti bent vieną populiarią kalbą. Tai va, išmušė valanda, kai vaikai pakankamai gerai jau moka rusų, todėl jos pagrindu pasiūliau jiems pasimokyti anglų. Nežinau, kiek iš to naudos (nors pažįstami sakė, kad verta pabandyti), bet Liutaurui patiko. Magdei gal ne taip, bet irgi neprieštaraudama rinko savo „medalius“ ir „širdutes“.






 
Muzika / Smuikas


Vis tik daugiausiai „širdučių“ vaikai susirinko kalėdiniame smuiko koncerte. Liutauras išdidžiai pasirodė su N. Paganinio „Raganų šokiu“, Magdė – su J. S. Bacho antruoju „Menuetu“ iš pirmosios Suzuki knygos. Nors smulkių klaidelių grojime vaikai neišvengė, vis tik galutinis variantas visumoje skambėjo labai neblogai, ir visi džiaugėmės savo darbo vaisiais! :) Koncerto fragmentus rasite savaitės video reportaže. ;)




Savaitę vainikavo smuiko studijos surengta vaikų darbelių mugė, kurioje Liutauras su Magde visus aprūpino savo darbo muiliukais, o patys įsigijo kitų vaikų gamintų skanėstų ir rankdarbių.


Tuo ir baigėsi mūsų savaitės... Nuo pirmadienio nutarėme pasidaryti poros savaičių atostogas, tad susimatysime jau kitąmet. Gražios, jaukios ir prasmingos visiems jums Kristaus gimimo šventės! Pasimėgaukite šventinėmis akimirkomis taip, kaip mūsų prijaukintas katinėlis Kipsas mėgaujasi vaikų dėmesiu šioje nuotraukoje... :)



O dabar kviečiu pasimėgauti vaikų grojimu (pradžioje ir pabaigoje įrašo) ir kitomis mūsų pastarųjų savaičių akimirkomis!


IKI!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą