2016 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

2016 vasara. Sezono reziume ir tolimesni tikslai

Praėjus pirmam mūsų šio Homeschool'inimo sezonui, bandau apžvelgti, kaip čia mums sekėsi. Džiaugiuosi, kad kai kurie dalykai pavyko ir pasiteisino, tuo pačiu viliuosi, kad ateityje pavyks susigriebti ten, kur šįkart pristigo ar tai laiko, ar tai pasiruošimo, ar tiesiog galimybių. Na bet pabandykime apie viską iš eilės.

Biblija
Kadangi vasaros pradžioje buvau užsibrėžusi supažindinti vaikus su suplanuotomis Biblijos istorijomis, džiaugiuosi, kad pavyko be didesnių nukrypimų laikytis užsibrėžto tikslo. O štai su Biblijos citatomis kiek kebliau. Bet čia jau mano pačios organizuotumo ir padrikos rytinės rutinos bėda. Bandysime rudenį ir žiemą įsivažiuoti.

Įgūdžiai
Lėtas ir ilgas darbas dar laukia. Bet džiaugiuosi, kad bent po kruopelytę statome šį sudėtingą gražaus elgesio statinį. Kitam ketvirčiui tikiuosi savyje rasti daugiau griežtumo ir nuoseklumo. Nes kol kas tai judame tarsi vieną žingsnį į priekį, o paskui vėl du atgal... :)

Gamta. 5 pojūčiai
Kadangi gamtos pažinimu buvo paremtas visas mano vasaros planas, džiaugiuosi, kad jis pavyko, ir kad vaikai tikrai ką turėjo veikti tyrinėdami, stebėdami gamtą ar tiesiog būdami gryname ore. Smagu buvo ir pačiai iš arčiau susipažinti su paukščiais, drugeliais, balos pirmuonimis, kartu su vaikais paspoksoti į rudenėjančio dangaus žvaigždes, atrasti ir pačiai dar nežinomus dalykus... Kiek ten ko nusėdo tose mažose galvelėse – laikas parodys. Kaip ten bebūtų, negaliu nepastebėti, kad Magdė bando pažinti ir išgirsti paukščius, kad abu su Liutauru žino, kaip pagauti varlę ar žiogą ir kodėl virš sodybos rugpjūčio pabaigoje būriuojasi gandrai...

Išvykos
Buvo jų nemažai. Ir su prancūzais, ir su Jurgitos bei Linos šeima, ir tik mūsų trijų ar keturių – ne tiek svarbu. Svarbiausia, kad visiems jos patiko. Nepaisant dėl namo statybų dabar atsiradusios šiokios tokios pauzės šioje srityje, neužilgo bandysime tęsti šią visiems patikusią tradiciją. Nes tikrai verta. Ir tikrai smagu. Džiaugiuosi, kad atrasdavau tam laiko net ir tada, kai galvodavau, kad negaliu...

Žaidimai
Nors savo planuose buvau susirašiusi daugybę įvairiausios veiklos, visgi dauguma jos taip ir liko popieriuje. Pakako ir to, kas vyko be atskirai surežisuotos veiklos. Mėgavausi, žiūrėdama, kaip vaikai patys kuria savo žaidimus ir savas taisykles. Žinoma, kai vėl grįšime į miestą, viskas bus kiek kitaip. Gal tuomet ir pravers vėl planas, vaikams paprašius: „Mamyte, paveikime kažką įdomaus...” :)

Bendravimas
Besikalbėdamos su Egle supratome, kad vertėtų įtraukti ir tokią atskirą skiltį. Nes visiems labai jau rūpi: kaip gi tie naminukai (t.y. Homeschool'eriai) socializuojasi?
Tai va, galiu drąsiai pasakyti, kad bent jau vasarą tos socializacijos buvo per akis. Tai kaimynų berniukai Saulius (8 m.) ir Liudas (3), tai Linos Jonas (5) su Motiejum (2,5) bei jų gimtadienio svečiai, tai Jurgitos Kostas (5,5) su Vaiva (3.5), drauge su visais prancūzais, tai Eglės trijulė (5, 3, 1) ar Sandros ketveriukė (6, 5, 3, 1), tai Viktorija su Emilija ir Aleksu, tai svečiai iš JAV – Kristina su Adele ir Luku bei Asta su Eriku ir Melita – visi kartu su mumis dalinosi vasaros akimirkomis, jau nekalbant apie kitus, atsitiktinai sutiktus žmones žaidimo aikštelėse, parduotuvėse, bibliotekoje ar išvykose.
Vėlgi – šaltasis sezonas diktuos savas taisykles, bet tikiu, kad ir čia nestigs draugų ir kompanijos. Juo labiau, kad nuo spalio mėnesio vėl turėtume tęsti savo dalyvavimą LEU projekte, taip pat bandysime prisijungti prie „Verandos” užsiėmimų, na, o kitomis dienomis, tikiu, toliau gražiai bendrausime su kitais naminukais bei su mus supančiais žmonėmis.

Akademiniai pasiekimai. Literatūra, matematika, dailyraštis.
Kol kas neskubu su šiomis sferomis, nes matau, kad ypač Liutauras dažnai stresuoja gavęs kokią sunkesnę užduotį. Kita vertus, tiek Magdė, tiek Liutauras – abu per vasarą pasistūmėjo į priekį, ypač raidžių rašyme-vedžiojime, Magdė pradeda atpažinti raides (L, A, M, K), negaliu skųstis ir matematika, ypač Magdės, juo labiau, kad matematikai dėmesio per daug neskyrėm. Grįžus į miestą viliuosi rimčiau pasistūmėti šia linkme, na, o, su literatūros skaitymu tuo tarpu jaučiuosi judanti teisinga linkme, džiaugiuosi, kad bibliotekoje vis atrandam vienokių ar kitų gerų knygų ir kad vaikai vis ilgiau gali išlaikyti dėmesį besiklausydami manęs jiems skaitant. Kaip bus su mokymusi skaityti, bus matyt. Per daug nenoriu spausti, ypač Liutauro, kuris berniukams įprastu būdu nemėgsta didaktinio mokymo, nori pats atrasti tai, kas jam svarbu ir kas įdomu. Bandysiu, įtariu, pradėti to mokyti Magdę, nes jei pagaus esmę ji, nuo jos nenorės atsilikti ir brolis. Patikrintas reikalas... :)

Meno trijulė. Muzika, dailė, poezija.
Šioms trims vasarą retai kada rasdavau laiko. O ir galimybių tam nelabai turėjome. Po poros savaitėlių, kuomet planuojame vėl tęsti gyvenimą mieste, ketinu griebti už ragų kompozitorius ir dailininkus. Poezija, tikiuosi, irgi neliks paskutinėje vietoje...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą