2022 m. balandžio 24 d., sekmadienis

31-32 savaitės. Viskas tėra iliuzija...

Žiūriu į mokslo savaičių skaičių ir negaliu patikėti, kad liko tiek nebedaug iki mokslo metų pabaigos. Vos pora mėnesiukų, ir... vasara. O tam kartui – neiškentėm nugriebti gabalėlį atostogų. Nežinau, ar nuo mokslų pavargo vaikai (nes tai, kad nori atostogų, jie gali sakyti ištisus metus, kada bepaklaustum), bet aš pati tikrai šiek tiek pavargau nuo visų reikalų galybės įvairiose sferose, todėl bent vienoj sferoj turėti šiokį tokį atokvėpį – tikra palaima... Tiesa, ji praeina taip greitai, kaip ir žibučių žydėjimas – čia jos žydi, čia jau, žiūrėk, nei kvapo nerasi. Tai taip ir su atostogomis – žiū, jau ir pamiršau, kad jų būta... :)


Kita vertus, jei laikas prabėgo greitai, vadinasi nesėdėjome ant sofos rankų sudėję ir į lubas nežiūrėjome. Pavasariniai darbai lauke ir darže ginė vienas kitą, o čia dar taip sutapo, kad 55 viščiukai inkubatoriuje išsiperėjo ir visus apkerėjo...

Pirmiausia patys šokinėjome aplink juos....



... o prieš pat Velykas Magdei kilo idėja įsidėti keletą mažylių į dėžutę ir nusivežti parodyti juos smuiko mokytojai bei keliems jos mokiniams. Kadangi turėjome tądien reikalų ir mokykloje, nusivežėme viščiukus ir ten. Matydami, kaip vaikai ir mokytojai džiaugėsi tokiu mūsų atvežtu pūkuotu netikėtumu, džiūgavome ir mes – staigmena pavyko!


Po visko skubėjome namo, kur toliau ruošėmės Velykoms...
Nusipirkome šiemet labai mandrų dažų su perlamutru, kuriuos pašildžius tiesiog reikia užtepti ant kiaušinių. Taigi eksperimentai virtuvėje buvo nekasdieniški.



Taigi – Kristaus mirtį už mūsų nuodėmes ir prisikėlimą paminėjome, dar su draugais, kurie atvažiavo pasiimti būrelio viščiukų į savo ūkį, pabendarvome, galime gyventi toliau... :) 


Gaudydami gražius saulėtus orus, išsiruošėmę vieną dieną Panerių tunelio apžiūrėti. Seniai buvo mintis ten nukakti, bet vis progos neištaikydavome. Dabar gi, vis dažiau su vaikais kalbantis apie įvairias žmonių sukeltas negandas ir karus, turėjome progą pakalbėti ir apie II-ojo pasulinio karo genocidą bei nukakti į Panerius. Jei sugalvosite keliauti ten ir jūs, labai siūlau pasiimti su savimi orientavimosi žemėlapį – iš karto matysite galimus patekimo prie tunelio kelius. Taip pat, jei mėgstate interaktyvias pramogas, galite pasinaudoti taip vadinamu Actionbound'u „Paneriai pavasarį“:

Patys jo neišbandėme, nes mūsų maršrutas prasidėjo nuo kitos vietos, bet gal jums pravers. Mes tuo tarpu vadovavomės žemėlapiu.

Dar pravertė šis neakivaizdinio Vilniaus lankstukas, kuriame galite rasti glaustą informaciją apie įdomiausius Panerių objektus.


Tiesa, labai norėjome surasti po geležinkeliu esančią vandens pralaidą, kuria gyventojai naudojasi vietoj pėščiųjų perėjos, tačiau mums nepavyko jos rasti – matomai, ne ten ieškojome. :) Na, bet radome kitų vertų dėmesio objektų.

Ar jūs vaikystėje darydavote bandymus su monetomis, padėtomis ant traukinio bėgių? Mes darydavome. Visada įspūdinga būdavo pamatyti, kas lieka iš monetos, per ją pervažiavus traukiniui. Todėl ir vaikams pasiūlėme padaryti tą patį. 




Mūsų nuostabai, po traukinio „preso“ vis dar matėsi ant monetos nominalo žymės... :)

Na ir, žinoma, įdomiausias buvo pats Caro laikų geležinkelio tunelis... Stulbinęs tiek savo masteliu, tiek yrančių plytų spalvomis, tiek ta įgriuvimo grėsme, kuri ypatingai tikroviškai atrodė toliau keliaujant virš tunelio mišku ir matant įvairiose vietose didžiules įgriovas...





Ne veltui kitą tunelio galą radome užbarikaduotą – pro tarpus matėsi apgriuvusi ir žemių bei šiukšlių priversta ertmė...


Užtat visai šalia aptikome įrengtą pavėsinę su griline, kur Liutauras tuoj puolė draugams demonstruoti savo pamėgtą ugnies skiltuvą. Tiesa, praktikoje įsitikinome, kad nėra taip paprasta uždegti iš pažiūros sausus lapus. Gal kantrybe apsišarvavus ir pavyktų, bet mes neišsivertėme be papildomų vatos gabalėlių ugniai įžiebti.


Prieš tai, tiesa, miške buvome sustoję mini piknikui, tad drąsiai kupini jėgų galėjome tęsti savo kelionę po Panerius ir, apsukę ratą, grįžti namo.



Kitądien suorganizavau bendraminčiams pamoką apie video montažą, pristatydama pagrindinius video montažo principus. Ta proga vaikams pasiūlėme sugalvoti kokį nors siužetą filmavimui, paskui susikelti nufilmuotą medžiagą į kompiuterį ir pabandyti iš to sumontuoti filmuką. Po ilgokų diskusijų buvo nuspręsta nufilmuoti vaidybines situacijas apie tai, kaip vienose ir kitose situacijose elgiasi berniukai ir mergaitės. Deja, vienos iš „aktorių“ mama nenorėjo, kad keltume tuos filmukus į Youtubą, tad galutiniu rezultatu pasidalinti negaliu. Tačiau galiu pasakyti, jog vaikai gavo įdomios patirties išbandydami naujas programas, efektus, bandydami susidoroti su užduotimi ir turėdami galimybę pasižiūrėti, kaip tai daro kiti.

Liutauras išbandė montavimo programą Filmora, kuri jam labai patiko. Magdė tuo tarpu atrado, kad ir jos pamėgtame iPad'e yra montavimo programa iMovie, su kuria, pabaigusi montuoti jau minėtą siužetą apie berniukus ir mergaites, tuoj puolė kurti trumpus filmukus apie įvairius dalykus. Jei norite, užsukite į jos kanalą Youtube platformoje ir patys pasižiūrėkite.

Na, o čia tegaliu pasidalinti sustabdytais kadrais iš jau minėtos vaikų montažo pamokos bei jų sukurtų filmukų:

Draugo Jurgio pradžios užsklanda:


Liutauro dinamiška pradžios užsklanda:



Magdės pradžios užsklanda:


Keletas kadrų iš filmavimo:

Kaip berniukai ir mergaitės šukuojasi:



Kaip berniukai ir mergaitės pieša:



Kaip berniukai ir mergaitės eina žaisti:



Na, ir finalinis atsisveikinimas:


Žodžiu, vaikai ir pabendravo, ir kūrybinę užduotį įveikė, ir susitvarkė su techniniais projekto įgyvendinimo iššūkiais. Visi liko patenkinti ir motyvuoti pratęsti šią patirtį.


Orai, deja, subjuro, bet, naudodamiesi atostogomis, nutarėme ištrūkti į miestą. Nutarėme aplankyti Iliuzijų muziejų. Lietui lyjant prasibrovėm siaurais Vilniaus senamiesčio skersgatviais iki Vokiečių gatvės, o čia štai ant durų raštelis: „Šiandien nedirbame, atsiprašome, ateikite rytoj“... Laba diena... Štai jums ir iliuzija, kad viskas šiame pasaulyje gerai sustyguota, informuota ir organizuota... Deja deja... Muziejus savo Facebook paskyroje, kuri, kaip suprantu, yra pagrindinis muziejaus informacinis šaltinis, nepasivargino pranešti apie planuojamas ekspozicijos pertvarkas. Tiesa, kaip paskui sužinojau, kažkur pranešimų juostoje, po vieno ar kito senesnio skelbimo buvo įsipainiojęs pranešimas apie tai, kad būtent tą dieną jie nedirbs... Taigi – saugokitės iliuzijų, ir viską tikrinkite dešimt kartų – kad būtumėte tikri tuo, ką darote, tuo, ką matote, ir tuo, ką planuojate. ;)

Pakeliui į muziejų:


Tenka apsigręžti ir traukti atgal...


Kita vertus, gyvenimas pilnas netikėtumų ir sutapimų. Nes štai, kartą per metus išsiruošus į senamiestį, eini atsitiktinėmis siauromis gatvelėmis ir sutinki mokyklos laikų draugę, kuri jau beveik 20 metų negyvena Lietuvoje, bet štai savaitei yra atvažiavusi aplankyti artimųjų Vilniuje... Gyvenime nepagalvotum, kad taip įmanoma. Taigi – bet kokiu atveju mūsų išvyka į miestą nebuvo veltui... :)

Atostogų pabaigos proga vaikai sudalyvavo nuotoliniame Velykiniame smuiko koncertėlyje, o visa kita prabėgo daugmaž rutiniškai: šen bei ten besikrapštinėjant, šiuo bei tuo užsiiminėjant, tačiau tai nelabai verta aprašymo, todėl pataupysiu jūsų ir savo laiką... Verčiau susikaupkime ateinančioms savaitėms – gal jos bus labiau įkvepiančios! :)


Pabaigai, kaip visada – trumpas video reportažas iš to, kaip leidome laiką:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą