2016 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

2016 ruduo. Sezono reziume ir tolimesni tikslai.

Smagiai pralėkė dar vienas ketvirtis. Kai kuriuos jo siekius pavyko įgyvendinti, kai kurie pasidavė ne taip lengvai, kaip norėjosi... Bet vis tiek mes jį įveikėm, kuo ir pasidžiaukim. :)

Biblija
Vis dar viena iš sunkiausiai pasiduodančių sričių. Vis dar ieškau vaikams suprantamiausio būdo perteikti tai, ką noriu. Ne iki galo man priimtinos tos „atskiestos“ vaikiškos Biblijos, o vien perskaitytų citatų iš Biblijos kartais būna tarsi per mažai. Kita vertus – tai tik mano nuomonė. Ir gal jų galvose nusėda būtent tai, kas ir turi nusėsti?..
Tikiuosi, žiemos mėnesiais pavyks mums atrasti kažkokį kiek kitokį formatą Biblijos skaitiniams, nes kol kas jie labai padriki ir nesistemingi.

Citata
Šioje vietoje taip pat reikia veržtis diržus – citatų dėžutę atveriam rečiau, nei man norėtųsi...

Bendravimas
Persikėlus į miestą nuogąstavau, kad vaikams gali stigti bendravimo, tačiau pasirodė, kad mano baimės nepasiteisino – bendravimo maniškiams buvo kartais net ir per daug... „Žaidimo laboratorija“ su aktyvia 10-15-os ikimokyklinukų ir keliolikos studentų/dėstytojų/psichologų/tyrėjų draugija, „Veranda“ su žaismingais jos vedėjais, čia dalyvaujančiomis mamomis ir vaikais, ir, žinoma, kitų šeimų susitikimais vieną - du kartus per savaitę...
Nepaprastai smagu, kad prasiplėtė bendraminčių ratas. Džiaugiamės Gintarės ir jos dukrelės Melisos (4 m.) kompanija, taip pat labai smagu, kad Agnė su Saule (6 m.) ir Dovydu (3m.) nepabūgo atstumo tarp Vilniaus ir Kernavės apylinkių – tikimės ir toliau visi kartu bendrauti, draugauti, patirtimi ir įkvėpimu dalintis.
O kur dar Jūratė su Simonu (6 m.) ir Matu (3 m.) bei įvairūs žaidimų aikštelėse kartu besisukiojantys vaikai, bibliotekose, muziejuose sutikti darbuotojai, praeiviai, pardavėjai, traukinio kontrolieriai ir pan... Džiaugiuosi, kad turime tiek daug galimybių būti realiame pasaulyje ir bendrauti su tais, su kuriais gera. Tikiuosi, ir toliau tęsime visa tai.

Gamta
Savaime suprantama, kad gamtos darganotą rudenį neišeina įsileisti į namus tiek, kiek vasarą, tačiau
manau, kad mes visai neblogai susitvarkėm su tuo rudeniu. Taigi ir toliau, judėdami pagal Lynn Seddon Gamtos tyrinėjimo programą, tikuosi, smagiai ir turiningai praleisime žiemą.

Išvykos
Labai tolimų jų nebuvo, tačiau praktiškai kiekvieną savaitę po vieną vis tik išpuolė: mėgavomės šilto rudens dienomis Elniakampio atodangoje, ekskursija po Barbakano ir Užupio apylinkes, Markučių parku, Suderve, Tuskulėnų rimties parku, Valakampių pliažu, Didžiąja rieše, Kelione po Lietuvą per Vėlines, Apsnigta diena Dūkštų pažintiniame take, Nacionaliniu lankytojų centru, Sapiegų parku, Antakalnio šilu, Saulės slėniu Sapieginės miške, Vingio parku... Bandysim ir toliau taip.

Žaidimai
Smagiausia dalis, kuria mėgaujamės turbūt visi... Net ir aš, atrodo, po truputį pradedu išmokti žaisti... :)) Tolimesnių tikslų nelabai įmanoma susidėlioti, bet tikiuosi, kad kuo toliau, tuo tie žaidimai bus įdomesni ir turiningesni. Juo labiau, kad ne tik Liutauras, bet ir Magdė pradeda fantazuoti, kurti žaidimo scenarijus, diktuoti savas taisykles, žaidimo sąlygas... Žinoma, skirtumas tarp Liutauro ir Magdės žaidimų ganėtinai ryškus: Liutaurui be konkurencijos visokie namų statymai, policijos/gaisrinės/statybos mašinų įtraukimas į žaidimą, tuo tarpu Magdei smagiau žaisti pyragų kepėją, lėlių migdytoją, meškučių gydytoją ir pan... Tačiau kažkaip juodu randa bendrų sąlyčio taškų, ir tai žavu.

Akademiniai pasiekimai. Literatūra, matematika, dailyraštis
Jaučiu nemenką progresą šioje srityje. Ypač dailyraščio. Liutauras pradėjo savarankiškai rašyti raides, Magdė daug greičiau ir dailiau vedžioja jai paruoštus „laiškus“.
Magdė pasistūmėjo matematikoje su skaičiavimu, Liutauras irgi – skaičiai su skaitliukais, objektų ir skaičių sekos, sudoku – viskas nesunkiai įveikiama. Norėčiau ateinančiais mėnesiais bandyti po truputį kabinti sumos ir atimties sferą.
Su skaitymu irgi jaučiasi progresas: Liutauras dviraidžius skiemenis nesunkiai įveikia, paprastus dviskiemenius žodžius – taip pat. Magdė atpažįsta vis daugiau raidžių: A, C, D, E, G, H, I, K, L, M, N, O, S, T ir U. Bandysim toliau lavinti skaitymo bei raidžių pažinimo įgūdžius.

Meno trijulė: muzika, menas, poezija
Labai džiaugiuosi, kad šį ketvirtį pagaliau mums pavyko prisijaukinti muziką ir vaizduojamąjį meną. Susipažinome su V. A. Mocarto ir J. S. Bacho muzika. Jos klausėmės tikrai nemažai. Kiek strigom ties L van Betovenu, bet per daug neliūdim – visada galime atsigriebti.
Menas irgi pradeda vaikus „kabinti“ – kas kartą pamatę kompiuterio ekrane naują savaitės kūrinį, jau klausia, kas tai yra, jau galim bent trumpai apie tai pakalbėti, aptarti.
Poezija dar, deja, ne taip lengvai pasiduoda. Daugiausiai, žinoma, dėl mano išankstinio nepasiruošimo. Tai irgi turime vietos kur tobulėti. :)

Tokia tam kartui reziume, iki kito karto! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą